Architecture, Product & Environment

Project

Bianco House

  • Year— 2020
  • Client— Private
  • Photographer— Nicholas Wilkins

With both past and future firmly in mind, the Edwardian row house has been renovated with a tailored double-storey renovation to the rear.  The clients’ brief was for a new kitchen and dining area — and an ensuite bedroom with walk-in robe above. The clients’ aesthetic was white on white — a continuation of their earlier renovation of the front of the property. The block is only 7m wide, with a Northwest facing rear that necessitated an equilibrium of light and shade. Adjacent properties presented an irregular context at the rear. Externally, the new geometry both mirrors and contrasts the existing geometry and its surrounds. 30 degree roof forms prevail, and the second storey peak aligns precisely with the front ridge line. Asymmetrical elements reflect the need to position the upper floor between the neighbouring properties — to avoid overshadowing the western side — as well as collaborative design with our solar supplier for energy efficiency. The extension’s vertical white cladding sets off the horizontal white weatherboard of the old home.

Images

  • Bianco House
  • Bianco House
  • Bianco House
  • Bianco House
  • Bianco House
  • Bianco House
  • Bianco House
  • Bianco House
  • Bianco House
  • Bianco House
  • Bianco House
  • Bianco House
  • Bianco House
  • Bianco House
  • Bianco House
  • Bianco House